Locuri din Banat

Cu ce bucate alese sunt așteptați turiștii în Clisura Dunării. Rețete din bucătăria a cel puțin trei popoare

Turiştii care ajung în satele din Clisura Dunării trebuie să ştie că aici se pot bucura de multe feluri de mâncare deosebite. Gastronomia românilor s-a combinat cu cea a sârbilor care trăiesc pe aceste meleaguri şi scoate la iveală ce e mai bun la aceste popoare.

Distractie pe patine

Corneliu Martin, preşedintele Asociaţiei Turistice Dunărea Moldova Nouă şi ghid turistic în Clisura Dunării, spune că întotdeauna mesele sătenilor din clisură sunt încărcate de bunătăţi. „Turiştii pot să descopere nu numai un ţinut îmbelşugat şi elegant, cosmopolit şi cu splendide tradiţii, ci şi o bucătărie opulentă, asemănătoare celei transilvane, cu unele particularităţi: sosuri şi ciorbe îndulcite, pilafuri drese cu verdeţuri şi paprika. Iar vinurile sunt, de asemenea, abundente şi deosebite, iar unele chiar unice de-a lungul Dunării. La Moldova Nouă, predomină vinul roşu şi cel alb (viile Radimna, Liubcova)”, spune Martin.

RETIM

Ghidul bănăţean vorbeşte despre influenţele străine care fac gastronomia zonei atât de bogată.

„Bănăţeanul nu este pretenţios, el doreşte doar să aibă o masă bogată, să fie multe puse la un loc, din belşug, să nu lipsească nimic, iar gustul să fie cât mai natural. Aici, în zonă, s-au perindat diverse naţii şi popoare, în care totul este împrumutat, influenţa germană, maghiară şi sârbească sunt atât de puternice, nu doar că au influenţat bucătăria românească din Banat, dar şi bucătăria din Banat le-a influenţat pe celelalte. Dintre reţetele culinare în zona Moldova Nouă – Clisura Dunării avem supa (zupa) cu tăiţei, cremeş, găluşte cu prune, langoşi, papanaşi, preparate din peşte, preparatele specifice sărbătorilor de iarnă şi cele pascale”, povesteşte Corneliu Martin.

Bucătăria sârbească nu este nici ea nelipsită din Clisura Dunării, aceasta fiind reprezentată de preparatele din peşte şi o vestită ciorbă de peşte. Tot de la sârbi vine şi Gibanica o prăjitură cu brânză dulce şi ouă, răspândită şi adaptată apoi în aproape toată Clisura Dunării.

Umplutura pentru Gibanica poate conţine spanac, carne, urzică, ceapă şi cartofi. Aşa că mai aveţi încă un argument, pe lângă frumuseţea naturală a zonei, să faceţi cât mai repede o vizită pe Clisura Dunării.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns