Evenimente

Festival al artei într-un oraș din Banat, dedicat unui conte care a murit dându-și viața pentru așezare

Arta, în toate formele și culorile ei, va fi celebrată în cadrul unuia dintre cele mai inedite festivaluri ale Banatului. Ajuns la ediția a doua, festivalul Veterani de la Lugoj îl comemorează pe contele care, în Bătălia de la Lugoj din 1695, a fost prins de către turci și decapitat, dându-și astfel viața pentru orașul de pe Timiș.

RETIM

Festivalul Internațional Veterani Art Fusion, ajuns în acest an la a doua ediție, este gata să înceapă. Festivalul are loc în acest weekend, în zilele de 20 și 21 septembrie. Locația festivalului va fi întreg orașul, pe străzile Lugojului urmând să aibe loc demonstrații de artă de toate felurile.

Fidelity by Iulius Mall

Timp de două zile, vor avea loc spectacole de teatru, recitaluri de muzică medievală, jazz și clasică, expoziție de arme medievale, parada costumelor și multe alte surprize. Invitați speciali ai evenimentului din acest an sunt Gianni Penazzi (chitarist), Dom Stage (jazz) și Pentesilea Teatro dei Venti din Italia.

Povestea lui Friedrich von Veterani este cel puțin impresionantă. Începând cu 1694, s-a ocupat de apărarea Transilvaniei și Banatului. A fortificat orașele Orșova și Caransebeș. La 17 mai 1694, împăratul Leopold I l-a înaintat la gradul de Feldmarschall. În septembrie 1695 a avut loc Bătălia de la Lugoj, în care Veterani i-a înfruntat pe otomani cu șapte regimente de cavalerie (circa 6500 de oameni) și cu 800 de infanteriști.

Imperialii erau depășiți numeric de mai mult de zece ori, iar Veterani a fost rănit. Deși soldații săi au încercat să-l ia de pe câmpul de luptă, au fost ajunși din urmă de turci. Veterani a fost decapitat, iar capul a fost prezentat sultanului Mustafa al II-lea, care a poruncit ca Veterani să fie îngropat unde murise.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns