Oameni din Banat

Superhombre, la a 17-a expediţie în Himalaya. Timișoreanul încearcă deschiderea unei rute noi

Ghidul Banatului

Timișoreanul Horia Colibăşanu a plecat joi spre Nepal unde plănuieşte să continue proiectul ambiţios început în anul 2019: deschiderea unei rute noi spre vârful Dhaulagiri (8.167 m) în Himalaya.

RETIM

Expediţia este planificată în perioada martie – iunie. La sosirea în Kathmandu, Colibășanu va respecta perioada de carantină de câteva zile, iar din 24 martie va parcurge tura de aclimatizare pe traseul gheţarul Khumbu – tabăra de bază Everest. La începutul lunii aprilie îşi va organiza echipamentul de expediţie în Kathmandu şi va zbura spre tabăra de bază Dhaulagiri (4.200 de metri). Din 5 aprilie începe echiparea cu corzi fixe spre taberele 1, 2 şi 3, ultima fiind situată la 6.600 de metri. În perioada 28 aprilie – 31 mai este planificată ascensiunea spre vârf, în funcţie de condiţiile meteorologice, iar la începutul lunii iunie este programată întoarcerea în ţară.

Fluturi și albine vii - expoziție

Din echipa expediţiei mai fac parte doi alpinişti cu experienţă: Marius Gane, sportiv român de performanţă şi alpinist de mare altitudine, și Peter Hamor, alpinistul slovac care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya. Cei trei vor avea o ascensiune fără oxigen şi fără ajutorul şerpaşilor.

„Faţă de prima expediţie pentru acest proiect, de a deschide o rută nouă în Himalaya, anul acesta avem avantajul că ştim jumătate din traseu. Ştim la ce să ne aşteptăm, ce vom întâlni, ce avem de făcut. Avem nevoie doar de o fereastră de vreme bună”, a spus alpinistul timișorean la plecarea spre Himalaya.

Expediţia pe vârful Dhaulagiri este cea de-a 22-a internaţională a lui Horia Colibăşanu şi cea de-a 17-a în Himalaya. Timișoreanul și echipa sa au încercat să deschidă noua rută în 2019. Vremea nu le-a fost atunci favorabilă, fiind nevoiți să renunțe.

Primul român pe Everest, fără șerpași și oxigen suplimentar

Stomatolog de profesie, Horia Colibășanu cucerea în 2014 Everestul, cel mai înalt vârf de pe Pământ.  Ascensiunea la 8.848 de metri altitudine fără oxigen suplimentar și fără ajutor din partea echipei de șerpași reprezintă o premieră națională dar și o realizare impresionantă la nivel internațional.

Este singurul român care a reușit ascensiunea vârfurilor Annapurna (8.091 m, în 2010), K2 (8.611 m, în 2004), Dhaulagiri (8.167 m, în 2007) și Shishapangma (8.013 m, în 2014), toate din Himalaya, toate de peste 8.000 de metri, toate incluse în Top 5 vârfuri mortale din lume, toate fără oxigen suplimentar și fără șerpași.

”Superhombre”, premiat de cel mai prestigios club montan din lume

Cariera sa sportivă, dar și cea medicală, sunt surprinse în documentarul Superhombre, lansat în 2020 și premiat în cadrul mai multor festivaluri de film. Producția românească este al doilea proiect cinematografic, după documentarul “Pura Vida/The Ridge” produs de Arena Comunicación din Spania și televiziunea spaniolă TVE, despre alpinistul spaniol Iñaki Ochoa. Acesta și-a pierdut viața într-o expediție pe Annapurna (2008), iar Horia, partenerul de expediție al lui Iñaki, și-a riscat viața pentru a-l salva. Annapurna 2008 a fost cea mai mare operațiune de salvare din istoria Himalayei. Alpiniștii care și-au riscat viața pentru Iñaki, inclusiv Horia Colibășanu, au primit diverse distincții. Este singurul alpinist român care a primit distincția “Spirit of Mountaineering”, din partea British Alpine Club, primul și cel mai prestigios club montan din lume.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns