Evenimente

Investiție de 10 milioane de euro pentru transformarea nămolului în energie, la stația de epurare a Timișoarei

Un important proiect pentru Timișoara a demarat, la stația de epurare a Aquatim. În prezența primarului Dominic Fritz și a directorului Aquatim, Ilie Vlaicu, a fost semnat contractul de proiectare și execuție a unei instalații de uscare a nămolului de la stația de epurare și valorificarea energetică a acestuia. În valoare de aproape 51,7 milioane de lei, proiectul este finanțat din fonduri europene nerambursabile.

RETIM

Ofertantul câștigător al licitației pentru acest proiect este Asocierea CONSTRUCTIM S.A. – EPPM AG. Compania EPPM AG, cu care este asociată firma Constructim S.A., este o companie elvețiană cu vastă experiență în valorificarea energetică a deșeurilor, inclusiv a nămolurilor de epurare.

Fidelity by Iulius Mall

„Este un proiect nou pentru Timișoara care vine în continuarea eforturilor noastre de a avea un oraș verde. Mizăm pe un dublu câștig: eliminăm nămolul produs din epurarea apelor uzate și îl transformăm în energie electrică, care va fi introdusă în sistemul local. Anual, la stația de epurare se produc 33.000 de tone de nămol, care, dacă nu sunt neutralizate, ajung la groapa de gunoi, producând poluare și costuri suplimentare. Prin această instalație Timișoara devine mai curată și mai prietenoasă cu mediul”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

„Conform reglementărilor naționale și europene, există câteva căi de eliminare acceptate. Astfel, acesta poate fi folosit în agricultură, poate fi compostat, eliminat la depozitele de deșeuri sau valorificat energetic. În conceperea acestui proiect au fost luate în calcul toate variantele și singura optimă este de folosire a acestui nămol pentru obținerea de energie electrică. De exemplu, el nu poate fi folosit în agricultură deoarece conține agenți patogeni și metale grele. Noua instalație va respecta toate normele de mediu, atât la nivel național, cât și la nivel european”, a declarat directorul Aquatim, Ilie Vlaicu.

Tehnologia propusă transformă substanța organică conținută în nămol, în gaz de sinteză. Acesta, prin ardere, generează energie termică care este utilizată pentru procesul de uscare, pentru producere de energie electrică (300 de Kwh) și pentru încălzirea spațiilor tehnologice.

Sistemul va fi în circuit închis și complet automatizat. Instalația, după ce va fi amorsată, va funcționa fără aport de combustibil, iar nămolul va fi transformat într-un material nepericulos, zgură – cenușă, care poate fi valorificat ca materie primă secundară în industria materialelor de construcții sau a asfalturilor, ori poate fi evacuat la depozitul ecologic de deșeuri.

Valoarea proiectului este de 51.767.642,50 lei, fondurile provenind prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), Axa Prioritară 3, iar termenul de execuție este de 24 de luni, perioada de garanție fiind de 5 ani. Contribuția locală la acest proiect, reprezentând costuri neeligibile, este de 3,1 milioane de lei.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns