INEDIT

Sărbătoare importantă în Banat în luna martie, în ziua din care încep să revină berzele la cuiburile lor

Dacă 8 martie a fost zi de sărbătoare pentru femei și mame, pe 9 martie se sărbătoresc cei 40 de Mucenici din Sevastia, o sărbătoare importantă în Banat și în restul țării. Bănățenii își ridică de atunci ochii spre ceruri, acolo unde vor apărea din moment în moment berzele. Venirea superbelor păsări este semnul clar că iarna este pe terminate, iar primăvara se instalează ușor în viețile noastre.

RETIM

La capitolul tradiții ale acestei sărbători, cea mai cunoscută este purificarea casei, cu o tămâie aprinsă și cu agheasmă, și nu doar încăperile, ci și oamenii și orătăniile gospodăriei. Dacă pe 9 martie plouă și tună, atunci vara urmează să fie una bogată, roditoare. Iar dacă plouă, va ploua și în ziua de Paște, spune tradiția.

Fidelity by Iulius Mall

Mucenici și berze

Tot pe 9 martie se prepară și mucenicii, dintr-un aluat delicios specific fiecărei zone a țării. În această zi de sărbătoare, pregătirea mucenicilor copți sau fierți în apă este una dintre activitățile principale în mai toate zonele țării.

Ziua începe să crească odată cu data de 9 martie, iar berzele sunt așteptate să revină la cuiburile lor, din zeci de sate bănățene pe care maiestuoase păsări le consideră “acasă”. Berzele aduc cu ele bunăstare asupra satelor, astfel că sunt așteptate cu mare drag de către toți bănățenii. 

Dacă zăriți o barză care a revenit la ciub, puteți să o semnalați celor de la Societatea Ornitologică din România, prin aplicația Uite Barza! disponibilă pentru iOS și Android.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns