Evenimente

O lugojeancă expune la Pygmalion. Lucrări cu peisaje acvatice, marca Flora Răducan

Sezonul expozițional autumnal debutează, în galeria Pygmalion, în 5 septembrie cu un demers plastic semnat de plasticiana Flora Răducan. Lucrările sale de pictură sunt reunite sub titlul „Despre lumină”.

RETIM

“[…] Să dea Flora Răducan cu tifla celor care mijesc ironic numai și când aud apus de soare, darămite să și dea cu ochii de unul? E posibil să fie și aceasta o motivație, dar am convingerea că nu e cea principală. Din câte o cunosc pe artista din Lugoj nu fronda este cea care îi activează creativitatea, ci o profundă curiozitate și o temeinică dorință de a vedea lucrurile dincolo de epiderma lor. Pentru Flora, pictura este mijlocul prin care cercetează lumea, iar expoziția de la Pygmalion are ca subiect al acestei cercetări apusul. De fapt, mai mult decât atât: lumina. În fond, chiar titlul expoziței, Despre lumină, e o evidentă declarație de intenție. Adevărat, pare riscant, aproape caduc, să refaci legătura, după mai bine de un secol, cu o importantă pagină de istorie a picturii, impresionismul, chiar cu mijloacele specifice lui. Dar tocmai aici e, cred, una dintre mizele expoziției: revizitarea originii artei moderne. Reînvățarea unui mod de a privi începuturile. Redescoperirea unuia dintre fundamentele picturii, lumina. […]” – spune despre lucrările Florei Răducan, scriitorul Robert Șerban.

Fidelity by Iulius Mall

24 de lucrări expune de data aceasta Flora Răducan. Majoritatea sunt peisaje acvatice, o temă preferată a artistei, cele mai multe reprezentând Dunărea sau marea. Vernisajul expoziției are loc joi, 5 septembrie, la ora 19.00. Despre Flora Răducan și lucrările sale va vorbi chiar Robert Șerban.

Flora Răducan este absolventă a Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Arte promoția 1999 și a Liceului de arte Plastice din Timișoara, promoția 1994. Este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Are la activ numeroase expoziții în țară și străinătate.

”Flora Răducan sondează o lume ambiguă și misterioasă, plasată la limita dintre amorf și forma în plin proces al zămislirii. În mod evident, Flora Răducan reprezintă, prin însăși submersia ei continuă în penumbrele umede ale materiei, universul feminității și al regimului sublunar. Dar tocmai această aparentă claritate este și purtătoarea unui spectaculos paradox: prin energia ei irepresibilă și prin voința decisă de a introduce privitorul într-o lume în plin proces de structurare, Flora Răducan dobândește atributele unei conștiințe fondatoare și virile. Flora argumentează un adevăr fundamental: anume acela că expresia artistică nu este nicidecum simplul reflex al unui narcisism exuberant, ci un comentariu riguros asupra unității profunde a lumii și asupra coerenței simbolice a acesteia”, spunea la rândul lui criticul de artă Pavel Șușară, cu prilejul unei expoziții vernisate în Capitală.

Expoziția rămâne deschisă la galeria Pygmalion până în 24 septembrie.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns