Deși mușcă la atingere, urzicile sunt delicioase atunci când sunt preparate corect. Pun sângele în mișcare, sunt extrem de nutritive, iar ca gust, nu se pot compara cu nimic, având o savoare unică și inedită. În Banat, primele urzici apar după jumătatea lui martie, astfel că renumita plantă cu frunze verzi revine pe tarabele din piețe chiar odată cu venirea primăverii.
Pentru a prepara o mâncare de urzici ca în Banat, aveți nevoie de câteva ingrediente fără de care nu puteți da gustul complet al preparatului.
- două-trei mâini de urzici (purtați mănuși pe mâini mereu!)
- o ceapă mare
- două linguri cu ulei
- sare și piper
- doi căței de usturoi
- trei linguri de făină
- 200 de mililitri de lapte
Mod de preparare
Urzicile se fierb la foc mediu până se înmoaie. Odată fierte, se pun într-un blender și se mixează bine, până ce capătă consistență de piure. Se asezonează cu sare și piper, după gust, iar mai apoi se adaugă făina.
Următorul pas este să încingem uleiul într-o cratiță și să punem ceapa tocată la călit. Adăugăm piureul de urzici peste ceapa călită, după care turnăm laptele și amestecăm bine. Lăsăm să fiarbă totul până ce compoziția devine omogenă.
Lăsăm mâncarea de urzici pe foc pentru aproximativ zece minute, iar spre final adăugăm cățeii de usturoi și lăsăm pe foc încă două sau trei minute. Delicioasa mâncare de urzici se servește alături de un ou ochi, pâine de casă, dar și puțin sos de hrean.