Oameni din Banat

Trei ani de Herculane Project. Una dintre cele mai frumoase poveşti de implicare civică a ajuns la Gala Premiilor Civile

În urmă cu trei ani, pe 24 iunie, mai mulţi  tineri arhitecţi timişoreni din ”Asociaţia Locus”  au decis să se implice activ în salvarea clădirilor de patrimoniu din Băile Herculane și așa a apărut Herculane Project

Distractie pe patine

Primul pas a fost identificarea obiectivelor, împreună cu administratia locală, după care cei de la Herculane Project au decis să-şi îndrepte atenţia pe nevoile comunitaţii locale şi turistice, iar în baza acestora au planificat mai multe proiecte culturale, educative, cât şi de promovare, cu scopul principal ca Băile Herculane să revină la gloria de altădată.

RETIM

Primul obiectiv stabilit a fost salvarea Băilor Imperial Neptun, o clădire simbol care se afla în pragul prăbuşirii.

“Herculane Project are ca scop reactivarea arhitecturală, sociala și culturala a centrului istoric, prin unelte multidisciplinare. Platforma are o abordare holistica,deoarece recunoaște moștenirea culturala ca un pilon de dezvoltare durabila, iar strategia de implementare are pasi integrati,cu conexiuni transversale intre diverse discipline. HerculaneProject este divizat in doua componente principale: reactivarea Bailor Neptun, printr-un proiect amplu de restaurare şi reactivarea sociala si culturala,prin proiecte educative,culturale,sociale,precum școala de vara Baia de Arhitectura,tururile culturale HerCultura,campania #IGotMarked,Santierul Cultural Baile Herculane. Pana astazi am reușit cu ajutorul societatii civile sa strangem peste 60.000 euro, sa incepem punerea in siguranta a Bailor Neptun, sa finalizam cu succes doua ediții ale școlii de vara, cat și sa dezvoltam cu succes o serie de proiecte culturale de impact”, arată voluntarii de la Herculane Project.

Herculane Project este înscris în această perioadă la Galei Premiilor Civile, pe trei categorii. Gala Societății Civile (GSC) este cel mai amplu proiect, inițiat în anul 2002, care promovează și premiază activitatea sectorului asociativ din România. Proiectele depuse sunt evaluate de cei 48 de membri ai juriului. În prima etapă de evaluare – 4 iunie – 2 iulie 2020 – echipe formate din câte trei membri ai juriului vor evalua și nota proiectele înscrise în fiecare dintre cele 16 secțiuni.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns