INEDIT

Uica Mihai te scapă de frigurile zăpezilor care cad peste Banat, cu o băutură secretă veche de secole

Uica Mihai este maestrul bucătar care știe cum să prevină, mai repede decât să trateze, bolile trupești și sufletești cauzate de sezoane. Uica ne-a povestit cum se face crampălul, băutură pe bază de zahăr caramelizat, apă şi alcool, care se aromatizează cu diferite ingrediente după gustul fiecărui consumator. 

RETIM

Bucătarul Banatului spune că a auzit pentru prima dată de crampăl în copilărie, de pe la bătrânii care locuiau în satele din Banatul de Munte. În serile geroase de iarnă, oamenii se invitau unul pe altul la poveşti şi la un pahar de crampăl. Iată, mai jos, reţeta. 

Fidelity by Iulius Mall

„Să pui să faci un caramel din două linguri de zahăr, dar ai grijă cum îl răsuceşti ca să îţi rămână doar castaniu uşor şi să nu se ardă. Iar caramelul să îl prepari într-un vas înalt şi repede să îl stingi cu un litru de răchie potrivită din tărie, între 38 şi 40 de grade, dar curată, doar din prune din alea arătoase. Mai adaugă câteva boabe de piper, două cuişoare, două boabe de ienibahar, doar o fâşiuţă cât unghia de scorţişoară şi, un bons din zilele noastre, coajă de la o portocală rasă. 

Când vrea să dea în clocot beutura asta, aprinde deasupra ei, în aburul de alcool, un chibrit şi când flăcări albastre începe să se joace în buza vasului, lasă-le preţ de trei secunde, apoi aşează un capac deasupra să stingi vâlvătaia, trage rachiul de pe foc, pritoceşte-l prin strecurătoare şi uite aşa fierbinte să îl bei, deschizător de poftă la prânz ori la cină. Iar răcit în zăpadă, să îl tot bei ca să risipească plumbul din cer şi din sufletul tău”, a povestit Uica Mihai.

Uica spune că prepară crampălul şi acum, la fel cum îl făcea bunicul său, și că nu are niciodată probleme cu răceli, gripe, sau alți viruși autohtoni.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns