vineri, aprilie 23, 2021
Oameni din Banat

Un actor timişorean este nominalizat pentru premiul UNITER, la secţiunea Debut

Teatrul Național din Timișoara anunță cu bucurie nominalizarea actorului Andrei Chifu pentru premiul UNITER, la secțiunea Debut, pentru rolul principal Eu din spectacolul Casa de pe graniţă de Sławomir Mrožek, un spectacol de Ada Lupu Hausvater. Juriul de nominalizări a fost compus din criticii de teatru Ludmila Patlanjoglu, Maria Zărnescu și Călin Ciobotari.

Drama personajului interpretat de Andrei Chifu în Casa de pe graniță este de-o actualitate cutremurătoare, un strigăt de disperare a milioane de cetățeni a căror existență este distrusă în numele unor false principii sociale, a unor coordonate, în numele nenumăratelor limitări ce li se impun. Andrei Chifu, tânăr actor ce se confruntă zi de zi cu realitatea societății în care trăiește, colaborator al Teatrului Național din Timișoara, încarcă personajul pe care îl interpretează cu valențele propriei sale actualități, făcându-l irezistibil.

Teatrul Național din Timișoara și-a asumat rolul de formator al artei teatrale la nivel național, cel puțin în ultimii cincisprezece ani, depășind schema de personal prin investiția în descoperirea de noi colaboratori, de noi talente care să inoveze în teatrul românesc.

Ca instituție publică de cultură, Naționalul merge pe contrasensul sistemului de stat din ultimii ani, un sistem care pune în pericol dezvoltarea artelor spectacolului; acel sistem care a ignorat statutul și drepturile artiștilor neangajați la stat, ai acelor artiști care formează majoritatea breslei, dar și pe cele ale profesioniștilor neangajați din meseriile specifice artelor spectacolului.

Unul dintre programele din proiectul de management al Teatrului Național din Timișoara se numește Debut și a fost conceput pentru a sprijini cu precădere tinerii actori, încă studenți sau proaspăt absolvenți. Andrei Chifu a făcut parte, ca tânăr actor, din programul Debut, iar nominalizarea sa de către juriul de selecție al UNITER  confirmă public justețea acestui demers.

Foto: Adrian Pîclișan / TNTm

 

 

 

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns