INEDIT

Un vas sferic restaurat, vechi din perioada anilor 1500-1250 î.Hr, poate fi văzut la Muzeul Banatului

Muzeul Banatului prezintă exponatul lunii iulie, un vas sferic restaurat în cadrul Laboratorului Zonal de Restaurare – sectorul ceramică. Vasul din lut, realizat manual, decorat cu benzi geometrice și motive punctate, aparține epocii bronzului târziu (circa 1500-1250 î.Hr.) și a fost descoperit în Ciprul antic.

RETIM

Având o lungime de 22,3 cm, o înălțime de 9,5 cm și un diametru al deschiderii de 16,3 cm, acest vas adânc, prevăzut cu un mâner cu o singură buclă, este supranumit „vas de lapte” datorită similitudinilor cu vase din colecții renumite precum Muzeul de Artă din New York, Kunsthistorisches din Viena, Muzeul Royale de Mariemont și British Museum din Londra. Se presupune că era folosit pentru menținerea temperaturii ridicate a lichidelor.

Iulius Town

Intervențiile anterioare asupra obiectului, fiind deficitare, au necesitat o restaurare minuțioasă. Procesul de restaurare a inclus curățare umedă prin imersare, îndepărtarea lipiturilor și stratului gros de aracet, eliminarea completărilor anterioare din ipsos de modelaj, lipirea fragmentelor ceramice cu adeziv polivinilic, completarea lacunelor, finisarea și integrarea cromatică.

Publicul este invitat să admire acest remarcabil exponat în cadrul expoziției „Patrimonium 2022-2023”, organizată în mansarda B2, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns