luni, mai 17, 2021
Rețete bănățene

Ai rămas fără drojdie? Uica Mihai te învață cum să faci pâine de pandemie fără ea, doar cu bere

Criza virusului gripal care a paralizat o lume întreagă nu îl sperie pe Uica Mihai. Renumitul bucătar a fost însă speriat de lipsa drojdiei din magazine, care s-a vândut, în ultima perioadă, mai bine decât pâinea în sine. Uica însă a luat atitudine și, după ce a văzut că lumea se panică pentru că nu poate face pâine din făina cumpărată cu baloții, a scris o rețetă de pâine fără drojdie pe pagina lui de socializare.

“Dragilor, văd că coptul pâinii în casă a devenit uzual, iar lumea, plângându-se de lipsa drojdiei din magazine, învaţă să prepare maiauă tradiţională.

Ca să nu fie chin, vă împărtăşesc metoda mea care e simplă şi nu presupune multă bătaie de cap. Aşadar: la un kilogram de făină, foloseşte două sute de mililitri de bere nefiltrată tip HEFEweizen (se găseşte în orice hipermarket, e niţel mai scumpă cam 7- 9 lei dar merită), o linguriţă de bicarbonat ori praf de copt, o linguriţă de zahăr, sare după gust şi apă cât cuprinde pentru frământat. Nu frământa mult, doar cât să omogenizezi aluatul, lasă-l la crescut după ochi, în funcţie de temperatura camerei şi gata.

Acum urmează partea interesantă. Pregăteşte-ţi o pungă mai mare de hârtie ori un săculeţ de pânză deasă, în care să încapă două kilograme de făină. Din aluatul frământat pentru copt, rupe cam un sfert de kilogram şi pune-l cocoloş în pungă, acoperindu-l bine cu făină. Se păstrează la rece şi întuneric, iar acest aluat începe să se hrănească singur cu făină, devenind maia.

Şi de câte ori ai nevoie să coci pâine, rupe din această maia jumătate pentru folosință, iar restul rămas mai înfăinează-l, tăvălindu-l şi acoperindu-l cu făină, din când în când, adică măcar săptămânal, mai stropeşte-l cu puţină bere şi ai o maia sigură şi care dă gust bun pâinii tale. Coacerea este extrem de importantă, eu personal folosesc o oală de inox de 5 kilograme cu capac, pe care o ung cu puţin ulei sau unt, pun bila de aluat în ea, capacul deasupra şi dau la cuptor 40 de minute la 200 grade celsius.

Spor la treabă şi să vedem cum vă descurcaţi!” le-a urat Uica Mihai internauților.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns