Locuri din Banat

Clădirea Băile Neptun de la Herculane devine punct de învățare pentru tineri. Finanțare europeană pentru Herculane Project

Foto Herculane Project

HerculaneProject anunță finanțare de la Uniunea Europeană pentru studii ample pentru Băile Neptun prin proiectul „Băi, biserici gotice și case de mineri: revitalizarea de către tineri a patrimoniului cultural construit” care reunește trei organizații neguvernamentale și non-profit din Europa de Est – Slovenia, România și Slovacia.

Fidelity by Iulius

Proiectul este organizat în jurul a trei clădiri emblematice de patrimoniu: O casă a Minerilor din secolul al XIX-lea din Idrija (Slovenia), Băile Neptun din secolul al XIX-lea din Băile Herculane (România) și biserica Sf. Ladislau din secolul al XIII-lea din Kameňany (Slovacia). Toate cele trei clădiri au fost recunoscute la nivel internațional pentru valorile lor de patrimoniu European (sit încadrat în Mondial UNESCO, sit inclus in Lista 7 Cele mai Periclitate Situri de patrimoniu cultural din Europa Nostra în 2022 și sit ce a primit Marca Patrimoniului European), dar care se confruntă cu un viitor incert datorită incapacității sectorului patrimoniului cultural de a conduce revitalizarea lor.

RETIM

188.000 de euro, dintre care 40.000 euro au fost accesați de către Asociația Locus, vor fi folosiți pentru trei studii de caz și cercetări pe fiecare sit în parte și organizarea a trei școli de vară pentru tineri profesioniști. Proiectul se concentrează nu numai asupra siturilor de patrimoniu cu valoare europeană, ci și asupra modului în care tinerii pot avea un impact asupra revitalizării și conservării patrimoniului cultural, împărtășind trei povești și trei abordări diferite.

„Suntem bucuroși să ne putem continua munca pe două niveluri diferite – unul care se concentrează direct pe șantier,  pe Băile Neptun, prin extinderea studiilor noastre asupra fațadei și ornamentelor care

sunt de mare valoare și, de asemenea, continuând să creăm o platformă unde tinerii profesioniști în domeniu și studenții pot învăța despre diferite tehnici de conservare ale acestor ornamente. Vom scana 3D fațada Băilor Neptun, vom inventaria toate ornamentele și vom elabora un memoriu pe care îl vom preda Primăriei Băile Herculane. De această dată, efortul nostru depășește granițele țării noastre prin cooperarea cu alte două ONG-uri de la care avem multe de învățat și sperăm ca experiența lor în acest domeniu să fie transmisă tinerilor care vor participa la activitățile pe care le organizăm”, a declarat Oana Chirilă, președintele Asociației Locus.

Băi, biserici gotice și case de mineri: revitalizarea de către tineri a patrimoniului cultural construit”, prescurtat „Proiectul RE:” este un proiect multianual care se desfășoară timp de doi ani până la sfârșitul anului 2024. Școlile de vară vor avea loc în 2024, programul fiind anunțat în parte de fiecare organizație, 2023 fiind un an dedicat studiilor și cercetării pe fiecare sit.

Școala de vară organizată de Asociația Locus este deschisă pentru 30 de participanți și se va desfășura în vara anului 2024 la Herculane pe parcursul a trei zile ca parte din programul mai larg al organizației – Baia de Arhitectură. Workshop-ul va fi axat pe tehnicile de construcție tradiționale și moderne pentru ornamente, digitizarea și interpretarea 3D, sensibilizarea cu privire la importanța conservării monumentelor istorice și tehnicile de strângere de fonduri folosind conștientizarea crescută prin intermediul platformelor de social media. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns