Oameni din BanatTimișoara 2023

Începe inventarierea clădirilor de patrimoniu din Timișoara. Ilie Sîrbu, noul consilier al viceprimarului, se ocupă de acest demers

FOTO debanat.ro

Ilie Sîrbu, cel mai nou consilier al viceprimarului Timișoarei, Cosmin Tabără, se ocupă de identificarea și inventarierea clădirilor de patrimoniu care aparțin municipalității.

RETIM

Sîrbu este cunoscut pentru activitatea desfășurată în fruntea Asociației „Salvați Patrimoniul Timișoarei”, unde a dus o luptă continuă pentru protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului construit, cultural, spiritual și intelectual din Timișoara și Banat.

Fidelity by Iulius Mall

„În primul rând, vrem să facem, împreună cu domnul viceprimar, un inventar a tot ce înseamnă patrimoniul construit al municipiului Timișoara. Am început deja procedurile de inventariere, facem teren foarte mult. Am identificate multe situații în acest demers și dorim să facem o bază de date care să fie la dispoziția celor din Primăria Timișoara. E vorba de clădirile de patrimoniu, care sunt în proprietatea Primăriei Timișoara. După finalizarea acestui lucru, ne vom orienta spre toate clădirile din Timișoara și împreună cu Direcția de Urbanism demarăm inventarierea lor. Vrem ca la final să știm exact câte clădiri avem, cu câte etaje și așa mai departe. Exact cum se făcea inventarul în perioada interbelică”, declară consilierul viceprimarului.

Ilie Sîrbu spune că se va lupta ca aceste clădiri de patrimoniu să fie declarate de utilitate public, la fel cum s-a procedat și la Oradea, ca să poată să obțină finanțări pentru reabilitare.

„Din punctul meu de vedere voi face tot ce îmi stă în putință ca aceste clădiri de patrimoniu să fie declarate de utilitate publică pentru a avea acces la fondurile europene și pentru a putea fi sprijinite. La Oradea acest model a reușit, pentru că acolo a fost vorba de voință politică, nu doar despre voința unui consilier sau a unui viceprimar. Modelul Oradea s-a pus în practică după ce aceste clădiri au fost declarate de utilitate publică. Sper să reușească și la noi”, afirmă consilierul.

Sîrbu spune că are sprijinul necondiționat al viceprimarului Cosmin Tabără, în acest demers.

„Ceea ce este important de știut este că domnul viceprimar mă sprijină total în acest demers și lucrez că foarte bine cu oamenii din Direcția de Patrimoniu. Inventarul a unei părți pentru spațiile pe care le deține primăria este deja în lucru. Domnul viceprimar mi-a solicitat o evidență clară a acestor spații, având în vedere și faptul că Timișoara va fi Capitala Culturală a Europei în 2023”, a mai adăugat Ilie Sîrbu.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Lasă un răspuns