miercuri, octombrie 27, 2021
Evenimente

Timişoara, primul oraș din România unde s-a jucat fotbal. Evenimentul s-a petrecut la o serbare școlară

O ştire măruntă din 11 iunie 1899 a Gazetei Maghiare, ziar din Timişoara, anunţa intenţia unui profesor de gimnastică de la Liceul Piarist de a organiza o demonstraţie a unui sport nou, din Anglia.

Carol Muller se numea dascălul, iar acelaşi ziar avea să scrie mai târziu: „Cel mai interesant moment al serbării şcolare a fost noul joc englezesc cu mingea. Acesta se practică doar cu piciorul şi a fost prezentat prima dată la Timişoara în 25 iunie 1899. Au jucat câte 11 elevi din clasele a şasea şi a şaptea, iar după 45 de minute niciuna dintre echipe nu a reuşit să marcheze vreun gol”.

Acum se ştie că acesta a fost primul meci de fotbal jucat pe teritorul actual al României după regulile moderne ale jocului. Publicaţia timişoreană nota că reprezentaţia a încântat spectatorii de pe terenul Velocitas a Liceului Piarist.

Primul club profesionist din România

Ripensia Timișoara a fost primul club de fotbal profesionist din România. A fost înființat în noiembrie 1928 și a dispărut în 1948. Ripensia a fost înființată de dr. Cornel Lazăr, unul dintre cei mai faimoși promotori ai fotbalului bănățean și care fost președinte al unei alte echipe legendare din România, Chinezul Timișoara.

Din cauza statutului de echipă profesionistă, Ripensia nu a putut evolua în campionatul național până în 1932.

De-a lungul timpului, ”Ripi”,cum o alintau suporterii, a adus în vitrina clubului două Cupe ale României (1934 și 1936) și patru titluri nationale (1933,1935,1936 și 1938). În edițiile 1933-1934, 1938-1939 a fost vice-campioană națională și finalistă a cupei în 1937 și 1938. Ascensiunea Ripensiei a fost posibilă datorită unor jucători precum Czinczev, Dobay, Schwartz și Lakatos.

După al doilea război mondial, din cauza unor probleme financiare, organizarea comunistă în domeniul sportiv, Ripensia a jucat în Divizia B și Divizia C, iar după 1948, fără nici un sprijin, a dispărut.

La data de 12 iulie 2012, Asociația Sportivă “Fotbal Club Ripensia Timișoara” redobândește personalitate juridică prin Hotărârea definitivă și irevocabilă a Judecătoriei Timișoara. Ripensia Timișoara a revenit pe scena fotbalistică în liga a VI-a, clubul fiind refondat după modelul socios, cu membri asociați. La 24 septembrie 2013, „Ripi” a eliminat Universitatea Cluj, echipă din Liga I, scor 2-1, într-un meci din șaisprezecimile Cupei României, devenind prima echipă din Liga a V-a care reușește calificarea în optimi. În prezent evoluează în liga a II-a, promovând încă din primul an atât din liga a VI-a cât și din liga V-a. În liga a IV-a stat doi ani până să promoveze în liga a III-a, pierzând în primul an (2014/2015) promovarea în fața echipei ASU Politehnica Timișoara, echipă creată și ea ca și Ripensia după modelul socios.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea noastră de cititori:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?